Exposició - "Testimoni d'un barri de casetes i hortets"

Aquesta exposició, organitzada per la Comissió de Memòria i Patrimoni de Prosperitat, recull una mostra de les edificacions que ens expliquen la història del barri: cases humils, aixecades sovint amb l’esforç de tota la família i aprofitant moltes vegades materials recollits de piles de runa, còdols del riu Besòs o el cagaferro acumulat al costat de la via del tren. Petites cases, amb hort, jardí, galliners... que mantenien als estadants units al passat rural de molts d’ells i que eren molt més «higièniques» pels que fugien de zones de la ciutat densament poblades. La necessitat de cases per acollir l’onada migratòria de principis del segle XX va transformar ràpidament aquesta perifèria del poble de Sant Andreu del Palomar. Un paisatge agrícola, de camps de secà, on la vinya era molt present, i on es començà a edificar de forma frenètica.

Els especuladors no hi faltaren, i moltes d’aquelles cases desapareixerien, especialment durant els anys 60 i 70 del segle passat, quan foren enderrocades per fer-hi blocs de pisos, per donar sostre a una segona onada migratòria. La tossuderia d’alguns i l’esclat de la bombolla immobiliària va permetre que unes quantes aguantessin com a testimoniatge del passat. N’hi ha que mantenen la fesomia inicial, altres la restauració no l'ha respectada, altres s’estan degradant perillosament... En molts casos, només ens queden les fotografies com a prova de la seva existència.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el dimarts 4 de maig, a les 19.30 h, amb una xerrada a càrrec de la Comissió de Memòria i Patrimoni. Per assistir-hi cal inscripció prèvia, que es realitza a la secretaria del Casal o en aquest formulari.

Fitxa tècnica
Data: 
4 maig, 2021 - 19:30
Ubicació: 
Preu: 
0€
Multimedia