A les barriades! número 51

Hola de nou a tothom. Comencem un nou curs al Casal de Barri de Prosperitat. Un nou curs que esperem que estigui ja lliure de restriccions pandèmiques. Un nou curs que comencem amb la mateixa il·lusió de sempre... o més! Un nou curs que iniciem amb molta activitat al Casal i a la plaça, només cal que mireu l’agenda que hi ha a la contraportada i veureu que, en els propers tres mesos, hi haurà molts actes de tota mena, per a totes les edats i per a tots els gustos.

I, per descomptat, amb aquest nou curs publiquem també aquest nou número de la revista del Casal, el número 51, ja! En aquesta ocasió hem volgut dedicar la revista a un tema que, per desgràcia, està molt d’actualitat: la manipulació mediàtica. Que els poderosos facin servir els mitjans de comunicació per manipular la opinió pública no és quelcom nou, de fet és tan vell com la pròpia Bíblia. Però si que és cert que, darrerament, aquesta manipulació s’ha tornat més descarada, més punyent. De fet, si George Orwell s’aixequés de la seva tomba, tornaria a entrar al nínxol ràpidament, doncs totes les seves visions futuristes ja són fets actuals.

Recordem les fake news de Donald Trump, per exemple, que van dur a tota una massa crítica de feixistes a assaltar el congrés dels Estats Units. Però no cal anar tan lluny. A casa nostra tenim molts generadors de fake news i manipuladors de ments: a la Sexta, a Intereconomía, a Antena 3, a Rac1 i a molts altres centres de desinformació. I tampoc cal anar tan enrere. De fet, és un tema de rabiosa actualitat. Mirem què està passant a Ucraïna, mirem què està passant als gasoductes Nord Stream. Se’ns pixen a sobre i diuen que plou. Aquesta manipulació mediàtica és la que fa que tothom es vulgui solidaritzar amb Ucraïna (la solidaritat és sempre benvinguda), però que ningú mogui ni un sol dit pel Sàhara, per Palestina, pel Kurdistan o per tants altres pobles que pateixen la guerra i la repressió, però que no són tan mediàtics.

En fi, com va dir Malcolm X: «si no estem previngudes amb els mitjans de comunicació, ens faran estimar l’opressor i odiar l’oprimit». Però no tot està perdut, hi ha alguns mitjans honestos que mai deixarem d’estar a les barriades, al peu del canó contra les mentides dels poderosos. Salut!

Podeu veure la revista sencera aquí: https://issuu.com/angelpestana/docs/alesbarriades51