Comunicat de la Plataforma de Gestió Ciutadana.


La Plataforma de Gestió Ciutadana de Barcelona davant la COVID19

La PGC, reunida en assemblea virtual el passat 28 d'abril, vam compartir la situació que estem vivint en aquests moments de màxima vulnerabilitat per les nostres entitats i equipaments, els nostres territoris i les persones que les composem. Aquest document recull les reflexions, posicionaments i acords d'aquesta trobada, amb l'objectiu principal de posar en valor la tasca que desenvolupem als nostres llocs i espais a primera línia, amb vocació comunitària, per esdevenir infraestructures al servei de la població.

1. Sobre impactes de la Covid-19 i la crisi que se'n deriva

Arran de l'emergència sanitària i socioeconòmica de la COVID-19 i les conseqüents mesures de confinament, hem vist com a l'hora de destriar entre allò imprescindible i allò prescindible, han de prevaldre les necessitats i condicionals vitals que sostenen i reprodueixen la vida.

En aquests dies s'ha posat de manifest que:
• S'identifiquen els sectors essencials que garanteixen les condicions de vida de les persones i es fa evident que el mercat no les garanteix. Ha augmentat el reconeixement generalitzat vers la necessitat de garantir allò públic i comú, encara més quan l'administració no arriba o falla.
• Cal posar al centre les cures, visualitzant la interdependència de totes les persones, per reforçar les iniciatives de solidaritat i de suport mutu i arribar als col·lectius més
vulnerabilitzats.
• Cal potenciar una nova economia social i solidària, resilient, més democràtica, endògena, relocalitzada i de proximitat, d'utilitat social, que ens reconnecti amb els cicles de la natura.
• L'anomenada "normalitat" prèvia al confinament ens empeny a unes dinàmiques de productivisme i competitivitat, de lògica de mercat i de consum de béns materials i culturals. Allò que volem és posar al centre els processos i les condicions de producció i reproducció pels quals és viable una vida sostenible: un projecte artístic, un projecte comunitari, un centre educatiu o un de sanitari.


2. Necessitats de la Gestió Ciutadana


Entenem la cultura com un dret i una funció essencial bàsica a preservar i garantir per a tothom, de cara a generar cohesió i apoderament social, promovent l'autonomia i la capacitat crítica de les persones i les comunitats.

En aquest punt volem posar en valor i reconèixer la tasca dels projectes de proximitat, especialment durant l'impacte inicial de la crisi: vetllar pels processos comunitaris que generen i sostenen la vida als entorns veïnals i a l'espai públic dels barris. És en els propis processos de creació de vida cultural que els espais i projectes comunitaris acompanyen i reforcen les xarxes de suport mutu, l'organització social i la construcció col·lectiva de respostes eficients davant les necessitats vitals.

La necessitat d'equipaments i recursos econòmics per la Gestió Ciutadana s'explica perquè el teixit associatiu i veïnal és fruit i alhora té com a objectiu la creació d'espais de trobada. En permanent exercici de creativitat col·lectiva al servei de la convivència, posa al centre el diàleg continu i la canalització de la conflictivitat, orientada a construir, des de la corresponsabilització, respostes a les necessitats socials i, per tant, a la millora constant de les condicions materials de vida, tan necessària en situacions de crisi.

La salut comunitària està directament relacionada amb l'acció del teixit veïnal per satisfer necessitats que coneixen de primera mà. Cada context és diferent i, per això, la ciutadania
organitzada té capacitat I coneixement per construir projectes adequats a allò que requereixen les persones i els entorns on habiten.
Els projectes de proximitat són situats i
arrelats i participen d'ecosistemes on, des de la praxi de valors consensuats, s'assoleix un alt grau d'eficiència i eficàcia en la gestió de recursos públics per la construcció d'entorns vivibles, vius, crítics i saludables.


3. Demandes concretes a l'Ajuntament de Barcelona

En moments com l'actual emergència sociosanitària, que implica i implicarà un agreujament de les precaritzacions de col·lectius vulnerables i cada cop més castigats, es posa de manifest com el rol dels projectes comunitaris és cabdal i requereix de tots els recursos i infraestructures per poder dur a terme la seva tasca de construcció i articulació de comunitat.

1. El compromís de garantir el model de gestió ciutadana, amb el manteniment i la consolidació dels convenis. Des dels projectes de gestió ciutadana hem donat respostes de proximitat i d'urgència havent d'adaptar-nos a totes les necessitats.

2. Comptar amb els projectes de proximitat com a interlocutors en les diferents polítiques i accions de la ciutat per donar resposta a la situació de crisi, com és el cas del Pacte de Barcelona.

3. Ampliació de la conceptualització de Gestió Ciutadana a la dimensió comunitària, tot recollint els aspectes dels projectes que transcendeixen els propis del catàleg de serveis i activitats, els quals es normativitzen en funció de la tipologia administrativa dels equipaments. Aquesta dimensió comunitària requereix més recursos, altres perfils i potenciar el treball amb la resta d'actors i persones del territori.

4. Cal garantir i ampliar la dotació pressupostària i facilitar la continuïtat de la nostra tasca, destinada a la gestió ciutadana a la ciutat de Barcelona per dotar dels recursos necessaris a les comunitats organitzades, que hauran de fer front a noves necessitats i, per tant, generar nous recursos per donar-hi resposta.

5. Exigir un compromís vers l'àmbit cultural vinculat a la lògica público-cooperativa- comunitària, de base. No es pot considerar, i menys en temps de crisi, com un sector prescindible, ni reduir-lo a l'entreteniment i l'oci.


4. Intercooperació: cultura_projectes comunitaris_iniciatives socials _ ESS_ salut comunitària

Veiem la necessitat d'intercooperar i expressem la nostra voluntat que tots els projectes comunitaris, projectes diferents en forma però amb els mateixos valors en la seva essència i praxi, siguem capaces d'articular i ampliar un espai comú en què expressem conjuntament les necessitats compartides i les reivindicacions transversals.
Cal fer efectius els pilars del paradigma que defensem i que construïm entre totes. Aquest és un moment d'excepció en què cal posar en valor i fer visible la nostra tasca constant, abans, ara i demà, per unes condicions de vida dignes.


5. Entitats signants


1. Associació Ateneu Transformadors (Casal de barri Transformadors)
2. Associació Cultural Barri del Poblet (Ateneu El Poblet)
3. Bidó de Nou Barris (Ateneu Popular 9Barris)
4. Federació d'Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar (Ateneu
l'Harmonia)
5. Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca (La Lleialtat Santsenca)
6. Secretariat d'entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta (Centre Cívic Cotxeres-Casinet,
Poliesportiu La Bordeta, Poliesportiu l'Espanya Industrial, Centre Cívic el Casinet
d'Hostafranchs)
7. Associació Cultural i Social Bac de Roda (Casal de barri de Bac de Roda-Poblenou)
8. Plataforma d'Entitats de Roquetes (Centre Ton i Guida)
9. Associació Juvenil Rocket Project (Kasal Joves Roquetes)
10. CJB Consell de la Joventut de Barcelona (Espai Jove La Fontana, Centre de Recursos
per a les Associacions Juvenils de Barcelona - CRAJ i Punt infoJOVE Gràcia)
11. CAB Consell d'Associacions de Barcelona (Torre Jussana)
12. Associació Casal Font d’en Fargues (Casal Font d'en Fargues)
13. Coordinadora Entitats de Poblenou (Casal de Barri Poblenou)
14. Associació Cultural Casa Orlandai (Casa Orlandai)
15. La Prosperitat Cultura en Acció 2 (Casal de Barri de Prosperitat, Poliesportiu Valldaura,
Xarxa Nou Barris).
16. Associació Juvenil Sociocultural Prosperitat (Casal de Joves de Prosperitat)
17. TASC, Turó Acció Socio Cultural ( Can Basté)
18. Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa (Centre Cultural La Farinera i Casal de
barri Antoni Miró Peris)
19. Associació Socio-Cultural La Cosa Nostra ( Casal de Barri La Cosa Nostra)
20. Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya
21. CCCG Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (Centre de Cultura Popular La
Violeta)
22. Federació d'Entitats de Calàbria 66 (Espai Veïnal Calàbria 66)
23. La Troca: escola comunitària de formació permanent
24. Consell de Joventut d’ Horta-Guinardó (P.I.J. d’Horta Guinardó i Casal de Joves
Girapells-Guinardó)
25. Federació Transforma Porta ( Ateneu La Bòbila i Casal de Joves de Porta )
26. Associació de Lleure La Masia de la Guineueta (La Masia de la Guineueta)
27. Associació Xarxa Dos Deu (Casal de Barri Espai 210)
28. Plataforma El Borsí per al Barri
29. Federació d'Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC)
30. Coordinadora d'Entitats de Poble Sec (El Sortidor i Poliesportiu les tres Xemeneies)
31. Federació Casc Antic per la Gestió Comunitària (Casal de Barri Pou de la Figuera)
32. Associació Casa de la Premsa